Antiquariaat in Noorwegen

Op vakantie in Noorwegen 2017 bezochten wij de stad Bergen, de tweede stad kwa omvang in Noorwegen, na Oslo. Eén van de bijnamen van deze stad is ‘Het hart van de fjörden’, en één van de meest typerende klimatologische kenmerken, is de schijnbaar immer aanwezige regen. Het regent hier namelijk 200 dagen, per jaar. Indoor attracties in deze stad zijn dan ook geen overbodige luxe, en als je van tweedehands spullen houdt, dan is dit antiquariaat, hoewel het niet op de VVV lijst te vinden is, een must-see.

Deze dag in Augustus 2017 vormde geen uitzondering, en het regende, soms miezerig, soms hard. Na een bezoek aan het 320 meter hoge uizichtpunt Floyen over de stad Bergen, met de karakteristieke floibanen kabelbaan, waar je vanwege de mist de stad niet meer kon zien, liepen wij de straat Øvregaten in, en hier, op nummer 11 bevindt zich antiquariaat Tante Pose.

De hoeveelheid spullen die zich in deze relatief kleine winkel onder één dak bevinden, is fenomenaal. De winkelvoorraad puilt uit zijn voegen, tot op de stoep voor de winkelpui. Eénmaal binnen, begint de verwondering pas echt. Door -slechts enkele- smalle paadjes kun je je voortbewegen. Bij iedere stap die je zet, moet je links, rechts, boven en onder beoordelen, of je het risico loopt iets te raken, iets omver te stoten. Het is een waar mijnenveld van tweedehands spullen. De niet persé vriendelijke winkelmedewerker (eigenaar) laat je subtiel weten, dat breken kopen betekent.

Het is mij na enig schuivelen in deze winkel gelukt, om deze foto te nemen (Canon 5DmkII – Canon EF 24-70, ISO 800). En, hoewel wij met ons vieren een half uur in deze winkel hebben doorgebracht, is het ons ook gelukt hier niets te (hoeven) kopen. Nederlanders, wel kijken, niet kopen. En dus ook niets gebroken.