Boerenprotest

Boerenprotest tegen het stikstofbeleid in het centrum van Groningen.

In Oktober 2019 vond er in het centrum van de stad Groningen een groot protest plaats tegen de kabinetsplannen rondom de reductie van de CO2-uitstoot binnen de sector Landbouw, Veeteelt en Visserij. Boeren uit de wijde omtrek van de stad Groningen trokken met hun trekkers op naar het provinciehuis van de stad Groningen. Boze boeren wilden in gesprek met de Provinciebestuurders, die vanuit de landelijke overheid opgezadeld werden met de uitvoer van het CO2 reduktie beleid, om zo te proberen de plannen van tafel te krijgen. Een kleine delegatie boeren is uiteindelijk in het provinciehuis ontvangen, voor een kortdurend gesprek. Een sfeerimpressie.

Diepenring

Dat het centrum van Groningen overspoeld is met trekkers en landbouwvoertuigen bleek als bij aankomst aan de rand van het centrum. Zelfs op de Diepenring stonden trekkers in dubbele rijen geparkeerd.

Vismarkt

De hele Vismarkt stond vol met trekkers en landbouwvoertuigen. Veelal uitgerust met omgekeerde Nederlandse vlaggen, symbolisch voor de hoge nood die boeren voelen en kenbaar willen maken, en eigen gemaakte protestborden met verschillende slogans:

Trekkers op de Vismarkt in Groningen. ‘Met de plannen van de Groot (Tjeerd de Groot, D66 kamerlid) komt er straks weer hongersnood’

Trekkers op de Vismarkt in Groningen. ‘De maat is vol, de emmer loopt over’.

Trekkers op de Vismarkt in Groningen. ‘De weg totaal kwijt met dit stikstofbeleid’. ‘In dit land ontbreekt het aan gezond boerenverstand’.

Zelfs voor het Goudkantoor, achter het stadhuis aan de Grote Markt, staan trekkers geparkeerd.

Grote Markt

De Grote Markt, tot en met het Waagplein, en Tussen beide Markten waren eveneens het parkeerterrein van een groot scala aan trekkers en landbouwvoertuigen.

Uitzicht vanaf het balkon van het stadhuis over een zee van trekkers op de Grote Markt in het centrum van Groningen.

Geparkeerde trekkers op de Grote Markt in Groningen, tijdens het boerenprotest in Oktober 2019. Bij het aanrijden is er kwistig met stro gestrooid.

Schijt aan dit beleid. Duidelijke boodschap.

Een zee van trekkers en andere landbouwvoertuigen geparkeerd op de Grote Markt in het centrum van Groningen. Uitzicht vanaf het tijdelijke onderkomen van de VVV.

Het uiteindelijke doel van de demonstrerende boeren was het provinciehuis, gelegen aan het Martinikerkhof, aan de achterzijde van de Martinikerk. Veel boeren probeerden tot het laatst mogelijke moment nog met de trekker het Martinikerkhof op te rijden, dat door de aanwezige politie met wisselend succes is voorkomen.

De file aan trekkers in de achtergrond probeert tussen het gemeentehuis van Groningen en de Martinikerk het Martinikerkhof te bereiken. De toegang hier wordt door de politie (met wisselend success) geblokkeerd.

Een Fendt trekker rijdt het Kwinkenplein op, in de richting van de Sint Walburgstraat, de toegang tot het Martinikerkhof.

Op de hoek van het Kwinkenplein met de Oude Ebbingestraat en in de Oude Ebbingestraat staan eveneens veel trekkers geparkeerd.

Martinikerkhof

Het doel van de protesterende boeren is om met zoveel mogelijk trekkers het Martinikerkhof te bezetten. Politie wordt ingezet om dit aantal te zo mogelijk te beperken.

De politie blokkeert de toegang tot het Martinikerkhof tussen de Martinikerk en het gemeentehuis Groningen.

De politie blokkeert de toegang tot het Martinikerkhof tussen de Martinikerk en het gemeentehuis Groningen.

Even later is de politieblokkade weer verdwenen, en lukt het een aantal boeren met trekkers alsnog het Martinikerkhof te betreden.

Provinciehuis Groningen

Gele shovel met spandoek LTO rijdt door de Sint Jansstraat: Drie keer toeteren voor onze boeren. #Trotsopdeboer.

Een grote mensenmassa heeft zich verzameld voor de hoofdingang van het provinciehuis van Groningen. Politieagenten bewaken de entree.

Een trekker met hooi spreider rijdt voor de gevel van het provinciehuis van Groningen en blaast hooi tegen de ramen en en de hoofdingang. Ook het omringende publiek krijgt de “volle laag”.

Trekkers geparkeerd langs de gevel van het provinciehuis in Groningen. Spandoek van de LTO: boeren blijven broodnodig #Trotsopdeboer.

De parkeergarage van het provinciehuis in Groningen wordt aan beide kanten geblokkeerd door een trekker.

Incidenten

Zeker gezien de massale opkomst van de boeren richting het provinciehuis in het centrum van Groningen, de frustratie omtrent het stikstofbeleid was de algehele sfeer deze middag gemoedelijk. Er waren echter wel een drietal incidenten, die met name het nieuws hebben gehaald. Zo werd op enig moment de gesloten deur van het provinciehuis door de actievoerders geforceerd geopend met behulp van de bak van een trekker. En reed een andere boer met zijn trekker gevaarlijk over een hekwerk heen.

Ook werd een politieagent te paard aangereden door een trekker. Betreffende boeren zijn allen vervolgt en gestraft. De schade aan het gras van het Martinikerkhof is door de boeren hersteld.