Fiets

Het vervoersmiddel in Nederland. De fiets. Als kunstobject, als stijlicoon, als alledaags vervoersmiddel, voor jong en oud, in weer en wind. Een ode aan de fiets. Een verzameling foto’s waarbij de fiets een meer of mindere prominente rol inneemt. Dit bericht wordt blijvend aangevuld.

I. “Piepers en Paupers”

Bakfiets geparkeerd langs de Kolonievaart (Veenhuizenkanaal) in Veenhuizen. Subtiele verwijzing naar al het goede dat horeca gelegenheid Piepers en Paupers te bieden heeft, waaronder bier en kaas. Of deze bakfiets nog rijdt, is onbekend, maar dat deze fiets dienst doet, is zeker.

II. “Esparanto bakfiets”

Tijdens voorbereidende werkzaamheden RingwegZuid in Groningen passeert een man met kind in bakfiets de Esparantokruising. De spoorwegovergang bij de Esparantostraat in Groningen is inmiddels afgebroken.

III. “Chaos”

Fietschaos in de binnenstad van Groningen. Voetgangersoversteekplaats Tussen beide Markten, in de richting van de Vismarkt, op een Zaterdagmiddag, in Oktober 2013. Je bent zowel als fietser en als voetganger hier je leven niet zeker.

IV. “Ligfiets en stalling”

De fietsenstalling provinciehuis Groningen heeft een glazen scherm met een patroon van fiets symbolen; hier gefotografeerd tegen de achtergrond van een gele, gesloten ligfiets.

V. “Jong leren”

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen: kleine loopfiets in het natuurgebied Zeegser duinen, in Drenthe.

VI. “Dikke banden”

Met de fatbike is het goed offroad fietsen, zoals hier op het strand van Texel, tijdens een mooie Zomeravond in 2021, of in de bossen bij Borger in Drenthe.

VII. “Cycloon”

Deze fietskoerier van Cycloon kan even niets doen; boeren hebben met hun trekkers de binnenstad van Groningen overgenomen. Boerenprotest tegen het stikstofbeleid, Groningen, Oktober 2019

VIII. “Christiania”

Vrijstaat Christiania in Kopenhagen, Denemarken staat bekend om haar eigenzinnige woonvorm, kunstzinnige vrijheden en een eigen merk fietsen: christiania. Deze bakfiets stond Augustus 2023 geparkeerd tegen een gevel van één van de woonhuizen aan de rand van de voormalige kazerne aan de rand van het centrum van Kopenhagen, verscholen achter het overwoekerende groen van een tuin zonder ogenschijnlijke prioriteit.

IX. “Hoornse plas”

Een warme Zomeravond bij recreatiegebied Hoornse Plas, in het Zuiden van de stad Groningen. Een nonchalant tegen de Zilverberken geparkeerde fiets verraadt de aanwezigheid van zonaanbiddende studenten.

X. “Oude dame”

Deze oude decoratieve damesfiets is te vinden in een smal steegje in het oudste, danwel kleinste stadje van België, Durbuy. De fiets staat er ook al even, deze foto is gemaakt in de Zomer van 2020, en eind negentiger jaren, toen ik voor het eerst hier was, stond de fiets er ook al. Voor deze damesfiets staat ook een kinderfietsje, niet zichtbaar op deze foto.