Hoogwater

De maand December 2023 staat weer in het teken van het wassende hoogwater. Alhoewel het in de provincie Groningen toch nog mee lijkt te vallen. Op Tweede Kerstdag heb ik ’s middags een ritje gemaakt door mijn ‘achtertuin’. Een korte ‘volg het water’ reis van Groningen via Aduarderzijl naar Electra, Zoutkamp en tenslotte het Lauwersmeer en Lauwersoog. De foto’s..

De eerste stop, de zwemsteiger aan het Reitdiep vlak na Aduarderzijl. De zijl (sluis) bij Aduarderzijl is bijna volledig gerestaureerd. De omgeving oogt nog wat rommelig, en het karakteristieke witte hekwerk is deels afgebroken en moet nog worden vervangen. Het geheel is nog niet foto klaar, zeg maar, en daarom besloot ik een kilometer door te rijden, in de richting van de Allersmaborg, waar dit kleine steigertje is aangelegd in het Reitdiep, voor gebruik door zwemmers en kanovaarders. Er viel lichte regen, en de algehele stemming was grijs, maar dat zou al snel veranderen.

Electra

Het kleine buurtschap Lammerburen, in de volksmond ook wel ‘Electra’ genoemd, staat in de provincie Groningen bekend om het grote boezemgemaal ‘De Waterwolf‘. Dit grote, monumentale gemaal zorgt in tijden van hoogwater voor droge voeten in grote delen van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland, door het overvloedige water in het Reitdiep door te pompen in de richting van Zoutkamp en het Lauwersmeer. Het gemaal beschikt in totaal over zes pompen, vier grote dieselmotoren en twee electrische dompelpompen, met een maximale afvoercapaciteit van in totaal 4500 kubieke meter water per minuut.

Inmiddels was het gestopt met regenen, en de eerste tekenen van een aanstaande opklaring lieten zich zien in de lucht. Alle vier de dieselmotoren van het gemaal draaiden, zij het nog niet op volle toeren.

Het gemaal valt ook van binnen te bezichtigen, als er medewerkers van waterschap Noorderzijlvest aanwezig zijn, en zij niet al te druk in de weer zijn. Het weer klaarde inmiddels flink op, en de zon liet zich op een prachtige manier zien, wat zorgde voor spectaculaire uitzichten over het Groningse landschap.

Vanaf het midden van de loopbrug achter het gemaal ‘De Waterwolf’is het doorpompen van het water in het Reitdiep goed te zien. Het water staat hoog, en het Reitdiep is buiten haar oevers getreden.

De kleine jachthaven van de minicamping ‘De Waterwolf’ geeft een beeld van hoe hoog het water staat.

Grote regenbuien bleven overwaaien, en de doorgebroken zon zorgde keer op keer voor de mooiste regenbogen.

Het aantal gelijktijdige bezoekers aan deze prachtige plek viel mij mee, zeker gezien de ideale weersomstandigheden.

Maar hoe mooi de lichtomstandigheden hier ook waren, en het hoogwater peil hier ook was, de reis moest verder, in de richting van Zoutkamp, het Lauwersmeer en tenslotte Lauwersoog.

Zoutkamp

De hoge waterstand is goed te zien in de haven van Zoutkamp, tenminste als je hier regelmatig komt. De afgemeerde schepen liggen een stuk hoger aan de kade dan bij een normaal waterpeil.

Zoutkamp is een echt vissersdorp, al ligt het sinds de afsluiting van de Lauwerszee, 25 Mei 1969, niet direct meer aan open zee. Er bestaat nog steeds een kleine vissersvloot, die nu meestal opereert vanuit de haven van Lauwersoog. Voor de kleurrijke havengebouwen van De Rousant aan de Reitdiepkade, ligt een groot deel van de vloot nu afgemeerd voor de feestdagen, en heerst er een serene rust.

Even ten Noorden van Zoutkamp loopt de strandweg naar het Lauwersmeer langs de Zoutkamperril. Een verhoogde weg, een dijk, en één van mijn meest favoriete wegen richting Lauwersoog, met aan de ene kant het riet en het water van het Lauwersmeer en aan de andere kant de vruchtbare Groningse klei, akkerbouwland.

De zon stond op het punt om onder te gaan. Dit moment had ik voor mijzelf gepland aan de oever van het Lauwersmeer, bij het Zeearend monument, dus heb ik snel een aantal foto’s gemaakt, om daarna weer door te rijden.

Het warme licht van de zon verlicht de mooie volle wolken boven het verregende akkerland. En aan de andere kant verandert de Zoutkamperril in een gouden vloed.

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer, en het omliggende natuurgebied is speciaal ingericht voor de opvang van overtollig water, tot het moment dat het water via de Cleveringasluizen op de Waddenzee kan worden gespuid.

Dichterbij het dorp Lauwersoog werd enige wateroverlast door het hoge water zichtbaar, zoals in de omgeving van het strandpaviljoen Meerzicht, waarbij de parkeerplaatsen niet meer toegankelijk zijn.

Tenslotte nog even in de haven van Lauwersoog gekeken, waar de volle maan scheen boven de viskotters uit Urk.

Aan de muur

Het landschap met hoogwater in het Reitdiep achter het boezemgemaal Waterwolf (Electra) en de regenboog over het Groningse Hogeland heb ik inmiddels zelf aan mijn muur hangen.