’s Werelds grootste Kerstbal

Zoals het nu lijkt, zal dit jaar, 2023, het laatste jaar zijn, dat de koepel van DOT in Groningen is aangekleed als de grootste Kerstbal ter wereld – het Amerikaanse video gedrocht Sphere in Las Vegas niet meegerekend.

Infoversum

DOT is de horeca gelegenheid gelegen in het Ebbingekwartier in de stad Groningen, vlak naast het stadsstrand. Dit gebouw zag het licht als het Infoversum, een attractie/project van de Rijksuniversiteit Groningen naar een idee van astronoom E.A. Valentijn om gegenereerde beelden vanuit het universum te projecteren op een grote, stalen koepel. Daarnaast zou dit gebouw met behulp van moderne geavanceerde visualisatie technieken en ICT congressen kunnen ondersteunen. In 2013 startte de bouw van het Infoversum, naar een ontwerp van Archiview Architecten.

Bouw van de stalen constructie van het Infoversum in Groningen, Oktober 2013.

Bouwplaats van het Infoversum aan de Vrydemalaan in Groningen op een koude Novemberavond in 2013. Buslijn 3 vanuit Lewenborgh richting het centrum komt voorbij.

In 2014 werd het Infoversum in gebruik genomen, maar de verwachte bezoekersaantallen waren te positief berekend, wat leidde tot een uiteindelijk faillissement in 2016. Het aantal gerealiseerde evenementen bleek te klein, en het aanbod te beperkt.

ICT congres in het Infoversum, 2015.

DOT

Het Infoversum sluitte haar deuren en kwam in 2017 terug als DOT, een horeca gelegenheid met focus op zakelijke evenementen. Dit jaar was ook het eerste jaar dat rond Kerst en Oud en Nieuw, de koepel een Kerstbal uiterlijk kreeg. De filmkoepel, de dome, is nog steeds in gebruik.

DOT Groningen met Kerstbal versiering: de grootste Kerstbal ter wereld, December 2017.

Nu bijna het gehele Ebbingekwartier is ontwikkeld, met stadsstrand, woningen en studenten huisvesting is DOT toch wel een bruisend middelpunt van dit stukje net buiten de binnenstad gelegen van Groningen. Zelf hoop ik, dat deze versiering rond de Kerstdagen in Groningen nog jaren aanblijft.

Uitgelichte foto:

Uitgelichte foto: De grootste Kerstbal ter wereld: DOT Groningen, gefotografeerd vanaf de zwemsteiger van het stadsstrand. December 2020.