Kleine wereld

Een kleine wereld in Kopenhagen, Denemarken, Augustus 2023.

Kopenhagen, een toeristenval, zoals bijna iedere hoofdstad in Europa, in de Zomerperiode. De lokatie: bij ‘Den lille havfrue’, oftewel de kleine zeemeermin, uit het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen, gesitueerd bij de haven van Kopenhagen, in Denemarken. Het beeldje dat sinds 1913 aan de waterkant staat trekt veel bekijks. Per bus, fiets of rondvaartboot bezoeken iedere dag toeristen uit de hele wereld dit kleine, zwijgzame beeldje, maken er video’s van, selfies, groepsfoto’s. Een prachtig schouwspel voor iedere fotograaf, om van een afstand te bekijken.

Den lille havfrue, Kopenhagen 2022.

Zelf hou ik er van om met een fototoestel door de straten van steden te wandelen, zonder een specifiek doel, en op beeld vast te leggen wat toevalligerwijs mijn wandeling kruist. Iedere wandeling verandert zo in een eigen kleine wereld, met verhalen van eigenaardigheden of van bijzondere situaties of gebeurtenissen. Op deze Zomerdag in Kopenhagen, op deze beperkte lokatie, heb ik een uur doorgebracht, en mij vermaakt met het aanzicht van de groepen haastige toeristen, die met hop-on, hop-off bussen vijftien minuten de tijd namen voor dit specifieke aandenken aan Kopenhagen.

Bij Den lille havfrue, Kopenhagen 2022.

Parr

De Engelse fotograaf Martin Parr, lid van het Magnum collectief, heeft een prachtige serie foto’s gemaakt die de spot drijft met het wereldwijde toerisme. Deze serie is als fotoboek uitgegeven, met als titel ‘Small World’. Deze middag waande ik mijzelf even als Martin Parr terwijl ik deze foto maakte. Vandaar de titel van dit bericht, kleine wereld, als eerbetoon aan het werk van deze meester.

Bij Den lille havfrue, Kopenhagen 2022.

Hoe het met de Kleine zeemeermin uit het sprookje van H.C. Andersen is vergaan, kunt u hier lezen. De korte samenvatting: Zij leefde niet lang en gelukkig.