Uitgelicht

Een overzicht en beschrijving van alle uitgelicht foto’s, de foto’s in de slideshow op de homepage, en de primaire foto’s van de overige pagina’s, die je op deze site kunt zien. Tien uitgelicht foto’s per pagina, met per foto de camera en lens waarmee de foto is gemaakt, het eventuele gebruik van filters en een lokatie aanduiding in Google Maps.

I. Maansopkomst Trimunt

Opkomst van de volle maan, zichtbaar door de Zilverberken op een heideveld in de omgeving van Trimunt, gelegen in het Westerkwartier van de provincie Groningen. Op een koude Novembermiddag in 2014, tijdens een wandeling over heidevelden in het buurtschap Trimunt, heb ik met behulp van een statief, deze foto gemaakt. Sinterklaas was net weer in het land aangekomen, dus deze door de bomen schijnende volle maan, was meer dan welkom. [Canon 5D mk II, Canon EF 24-70 f4 IS/L].

Lokatie in Google Maps:

II. Poldermolen “Het Noorden”

Poldermolen ‘Het Noorden’. Rijksmonument. Zonsopkomst bij poldermolen “Het Noorden”, iets ten Noorden van het havendorp Oosterend, op het Waddeneiland Texel, op een koude Februari ochtend in 2016. De molen is van het type grondzeiler, met als kenmerk achtkantige bovenkruier. Alhoewel de molen nog steeds goed functioneert, is deze niet meer operationeel. Mooi rood licht van de achter de Lancasterdijk opkomende ochtendzon verlicht de top van de molen. [Canon 5D mk II, Canon EF 24-70 f4 IS/L].

Lokatie in Google Maps:

III. Trabant safari

De Trabiworld Trabant (Trabi) safari rijdt door de Friedrichstrasse (kruising Zimmerstrasse) in het centrum van Berlijn. Augustus 2019. De tourgids rijdt voorop in een electrische Trabant (e-force), zelfrijdende deelnemers aan de tour volgen in bontgekleurde Trabants. Naast de Trabi safari biedt Trabiworld ook een Trabant museum, en fat-bike safari’s. De Trabant safari wordt in de plaatsen Dresden en Berlijn aangeboden. [Fujifilm XT-2, Fujifilm XF 18-55mm F/2.8-4 R LM OIS]

Lokatie in Google Maps:

IV. Landgoed Staverden

Landgoed Staverden. Het kasteel van landgoed Staverden. Gelegen bij Staverden op de Veluwe, halverwege tussen Ermelo en Elspeet. Deze foto is gemaakt op een regenachtige Herfstdag in 2021. [Fujifilm XT-3, Fujifilm XF 10-24mm F/4.0 R OIS WR / Lee ND filter].

Lokatie in Google Maps:

V. Staafkerk van Heddal

De Heddal Staafkerk bij Notodden in Noorwegen, vlak na zonsondergang. Deze kerk heeft als bijnaam: “De houten kathedraal van Noorwegen”. De staafkerk is de grootste staafkerk van Noorwegen. Deze foto is gemaakt in Augustus 2023 [Fujifilm XT-3, Fujifilm XF 10-24mm F/4.0 R OIS WR / Lee ND & Star filter].

Lokatie in Google Maps:

VI. Rivier de Vechte in Overijssel

Zwemsteiger camping de Roos, nu Huttopia de Roos, aan de rivier de Vechte, vlak na zonsondergang. Waternevel vormt zich over het water van de Vechte, aan het einde van een warme Lentedag in Mei 2015. [Canon 5D mk II, Canon EF 17-40 f4 IS/L].

Lokatie in Google Maps:

VII. Bollenveld in Groningen

Denk je aan de bollenvelden of tulpenvelden in Nederland, dan denk je in eerste instantie aan de provincies Zuid- en Noord-Holland. Maar ook in de provincie Groningen worden steeds meer tulpen gekweekt, en geoogst. Een mooi voorbeeld is dit bollenveld vol bloeiende tulpen in de omgeving van Noordpolderzijl in de provincie Groningen. Een dag later zou dit veld geoogst worden. Meer informatie over de bollenvelden in het Groningse Hogeland kun je hier lezen. [Fujifilm XT-3, Fujifilm XF 10-24mm F/4.0 R OIS WR / Lee ND filter].

Lokatie in Google Maps:

VIII. Sverd I Fjell

Tijdens het blauwe uur bij monument Sverd I fjell gelegen aan de fjord bij Stavanger in Noorwegen, Augustus 2023. Sverd i fjell (Nederlands: “Zwaarden in rots”) is een herdenkingsmonument gelegen in het Hafrsfjord van de stad Stavanger in Noorwegen. Het monument werd gemaakt door beeldhouwer Fritz Røed uit Bryne en werd onthuld door Koning Olaf in 1983. Het monument omvat drie grote zwaarden in een rots ter herdenking van de Slag om Hafrsfjord in 872, toen Harald I Noorwegen tot één koninkrijk wist te formeren. [Fujifilm XT-3, Fujifilm XF 10-24mm F/4.0 R OIS WR / Lee ND filter].

Lokatie in Google Maps:

IX. Zink global is (the) key

Zink global is the key. Een moderne variant van het beeld “De Denker” van Auguste Rodin, dit kunstwerk gemaakt door Kim Michael dat zich bevindt in de haven van Kopenhagen, ter hoogte van Kastellet, in Denemarken. Deze foto is gemaakt in Augustus 2022. [Fujifilm XT-3, Fujifilm XF 18-55mm F/2.8-4 R LM OIS]

Lokatie in Google Maps:

X. Gazelle

Een zwarte Gazelle herenfiets staat geparkeerd tegen een gevel in de Peperstraat, in het centrum van de stad Groningen. De fiets staat centraal tegen de okergele gevel van een oud pand, beklad met grafitti leuzen en stickers.

Lokatie in Google Maps:

Uitgelichte foto:

Uitgelichte foto: Lichtkunstwerk Guardian Angels, verlichte kleurige gieters met glasvezel. Lichtfestival GLOW, Eindhoven, November 2014.